Mick Kramer Project

Egy blog zenéről, filmekről, könyvekről, játékokról és néhány saját projektről. mkproject@indamail.hu

Arckönyv

Falfirka

xfire

Legfrissebb hozzászólások

  • Kalocsai Viktor: Mint a játékból kiderült Yuri egy ex-specnaz os ezért szeribtem amíg az volt a specnaz is egy embe... (2015.12.29. 20:45) A Modern Warfare története
  • Kalocsai Viktor: Mint a játékból kiderült Yuri egy ex-specnaz os ezért szeribtem amíg az volt a specnaz is egy embe... (2015.12.29. 20:41) A Modern Warfare története
  • Mick Kramer: @DrNO: Nem, azt még nem láttam. :) (2014.02.03. 20:26) Millennium Trilógia
  • DrNO: Második kép. Bud Spencer a bal oldali lap tetején a bal arcát mutatja. A jobb oldalon középen pedi... (2014.02.03. 20:02) Egy régi rajongó...
  • DrNO: Pletyka szerint a negyedik rész kézirata az özvegynél megvan. Szerintem a könyvek jobbak, mint a f... (2014.02.03. 19:20) Millennium Trilógia
  • Utolsó 20

Hasznos Holmik - Film- és könyvismertető

2011.04.22. 00:59 Mick Kramer

Ezen írásom újra egy Stephen King könyvvel és annak filmadaptációjával foglalkozik, ami nem más, mint az 1991-ben megjelent Hasznos Holmik regény, valamint annak 1993-as filmfeldolgozása.


A történet egy új-angliai csöndes kisvárosban, Castle Rockban játszódik, ahol egy új üzlet nyílik, a Hasznos Holmik boltja. A boltos, Leland Gaunt különös üzletpolitikát folytat. Mindenkitől csak annyi pénzt kér szíve leghőbb vágyáért, amennyi annak éppen pénztárcájában lapul. Azonban, ahhoz hogy az üzlet teljesen megköttessék, Mr. Gaunt mindenkitől kér még valamit cserébe, méghozzá egy aprócska csínytevést. Csoda hát, hogy csak úgy tódulnak az emberek az üzletbe? A városka lakói mind boldogan dédelgetik az üzletben vásárolt portékákat, kivéve Alan Pangborn seriffet, akinek gyanús az új idegen.

A kis szívességek, melyek elsőre ártalmatlan csínynek tűnnek egy (a szó szoros értelmében vett) ördögi terv részei. Például egy tíz év körüli fiúcska segítségével uszít egymásnak két asszonyt, akik bárddal és konyhakéssel felszerelkezve darabolják fel egymást a városka egyik utcáján... és ez csak a történet egy szála. A könyv több, mint 700 oldalán megismerkedhetünk Castle Rock majdnem minden lakójával és azzal, hogyan éled fel az addig elfojtott gyűlölet, amit egymás iránt táplálnak. Ellentét a katolikusok és a baptisták között, a seriff segédje és a város első embere között.

 

A film szereposztása tetszett. Ed Harris (Pangborn seriff) és Bonnie Bedelia (Polly Chalmers) jól hozták a szerepüket, de a legjobban mégis Max von Sydow (Leland Gaunt)alakítása tetszett, aki remekül alakította a megtestesült gonoszt. A film több dologban tért el a könyvtől, mint például A ragyogás esetében, de itt megbocsájthatóbbnak tartom. A könyvben legalább 10-15 ellentét szerepél, melyek nem kapcsolódnak szorosan a történtet végkifejletéhez, ezért érthető, hogy ezeket kihagyták. Leland Gaunt személysége is változott az eredetihez képest. A könyvben csak egyetlen egyszer, a történet végén hagyta el boltját, azon a filmben rendszeresen láthatjuk kávézni Polly vendéglőjében,emberekkel találkozgatni a tengerparton vagy a városka utcáin sétálgatni. Azt hiszem, ez is érthető modosítás. Ezzel is érzékeltetni akarták a készítők, hogy Ő, mindent lát, mindent hall és mindenhol ott van.

IMDb-n kerek 6 pontra értékelték, amivel egyet kell értenem. Nincs olyan jó, mint A ragyogás Jack Nicholsonnal, de aki olvasta a könyvet annak csak ajánlani tudom.

Nehéz összehasonlítani a könyvet és a filmet. Nekem személy szerint a könyv jobban tetszett, de a film befejezését sokkal jobbnak tartom. Az eredeti elég idétlennek tűnt számomra. De ez az én véleményem. Kinek hogy. :)

Konkrét dolgokat szándékosan nem említettem. Ha esetleg sikerült valakinek meghoznom a kedvét az olvasáshoz, nem szerettem volna lelőni a csattanókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://mkproject.blog.hu/api/trackback/id/tr92846435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása