Mick Kramer Project

Egy blog zenéről, filmekről, könyvekről, játékokról és néhány saját projektről. mkproject@indamail.hu

Arckönyv

Falfirka

xfire

Legfrissebb hozzászólások

  • Kalocsai Viktor: Mint a játékból kiderült Yuri egy ex-specnaz os ezért szeribtem amíg az volt a specnaz is egy embe... (2015.12.29. 20:45) A Modern Warfare története
  • Kalocsai Viktor: Mint a játékból kiderült Yuri egy ex-specnaz os ezért szeribtem amíg az volt a specnaz is egy embe... (2015.12.29. 20:41) A Modern Warfare története
  • Mick Kramer: @DrNO: Nem, azt még nem láttam. :) (2014.02.03. 20:26) Millennium Trilógia
  • DrNO: Második kép. Bud Spencer a bal oldali lap tetején a bal arcát mutatja. A jobb oldalon középen pedi... (2014.02.03. 20:02) Egy régi rajongó...
  • DrNO: Pletyka szerint a negyedik rész kézirata az özvegynél megvan. Szerintem a könyvek jobbak, mint a f... (2014.02.03. 19:20) Millennium Trilógia
  • Utolsó 20

Az egykori Kossuth Mozi

2012.01.30. 23:48 Mick Kramer

Miskolcon (ahol már hatodik éve a legtöbb időmet töltöm) jelenleg két nagyobb mozi várja a nézőket. Az egyik a helyi plázában található Cinema City, a másik pedig a belvárosban álló Művészetek Háza, mely két moziteremmel működik (Béke és Uránia). Utóbbi egy Art mozi, így elsősorban művészfilmeket vetítenek. Ez azonban nem mindig volt így. Emlékszem, hogy tizenkét évvel ezelőtt ott volt még a Hollywood Multiplex, a Béke Mozi (ami átköltözött a Művészetek Házába) valamint nagy kedvencem, a Kossuth Mozi. 

A Kossuth mozi volt az, amire először gondolok, ha valaki azt mondja nekem "mozi". Itt ért életem első mozis élménye, mikor még kiskölyökként megnéztem szüleimmel a Susi és Tekergő-t. Bizony, jó régen volt már. Később, második általános iskolásként itt néztük meg a Tarzan-t, amire már fele annyira sem emlékszem, mint magára az épületre. Már nyolc éves koromban is imádtam a régi épületeket. Lenyűgözött, hogy a Kossuth Mozi sokkal inkább emlékeztetett színházra vagy kastélyra, mint egy steril multiplexre.  

 

A Kossuth Mozi a '60-as '70-es években élte a fénykorát, ahogy az ország legtöbb mozija. Általában napi hét vetítés is volt, amelyeket rendre megtöltöttek az akkori fiatalok. Aztán jött a hanyatlás. A rendszerváltás után az emberek inkább otthon ültek a tv előtt vagy videóztak. Nem vonzotta már őket a szórakozásnak ez a fajtája. Aztán, ahogy megjelentek a multik a kisebb vidéki mozik folyamatosan elkezdték lehúzni a rolót. Nem tudták tartani a versenyt a konkurenciával, ahol folyamatosan a legfrissebb nyugati filmeket sugározták. 2000-ben bezárt a másik legnagyobb régi miskolci mozi, a Béke Mozi. A Kossuth Mozit üzemeltető cég úgy döntött, hogy a fennmaradás érdekében profilt váltanak, így Art mozivá vált a Kossuth. Innentől kezdve főleg művészfilmek vetítésével foglalkoztak, valamint másfél hónappal lemaradva vetítették a hollywoodi kasszasikereket is.

k2.jpg
(Az előtér) 


A jegyárak így mai fejjel belegondolva hihetetlen alacsonyak voltak. 2008-as bezárása előtt egy jegy 200-250 Forintba került. Személy szerint én még olyan akcióra is emlékszem, hogy ha az ember összeszedett 50 főt maga mellé, akkor fejenként hihetetlen 50(!) Forintért lehetett beülni. Sajnos azonban az ilyen és ehhez hasonló akciók sem tudták életben tartani a Kossuth Mozit. 
2008. október 31.-én a Kossuth Mozi megtartotta utolsó előadását, amelyre még utoljára teljesen megtelt a nézőtér. A vetítőgépeket átszállították a Művészetek Háza Béke termébe, mivel annak akkori felszereltsége sokkal elavultabb volt, mint a korszerű Kossuth Mozis gépek. Az utolsó vetítést követő nap kiakasztották a belépni tilos táblát, majd az egész épületet felállványozták. 

Eltelt két év, majd az állványzatot és az azt takaró vásznat elszállították ezt hagyva maguk mögött: 

 k3.jpg 

Az épület azóta is így áll. Meggyalázták Miskolc újkori történelmének egyik leghíresebb épületét, ezzel sebet ejtve a belváros arcán. Bizony, ez az épület a város egyik legszebb utcájában, a Széchenyi utcában áll alig néhány méterre a város egyik legismertebb terétől.
Csak gratulálni tudok. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mkproject.blog.hu/api/trackback/id/tr203978380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása