Mick Kramer Project

Egy blog zenéről, filmekről, könyvekről, játékokról és néhány saját projektről. mkproject@indamail.hu

Arckönyv

Falfirka

xfire

Legfrissebb hozzászólások

  • Kalocsai Viktor: Mint a játékból kiderült Yuri egy ex-specnaz os ezért szeribtem amíg az volt a specnaz is egy embe... (2015.12.29. 20:45) A Modern Warfare története
  • Kalocsai Viktor: Mint a játékból kiderült Yuri egy ex-specnaz os ezért szeribtem amíg az volt a specnaz is egy embe... (2015.12.29. 20:41) A Modern Warfare története
  • Mick Kramer: @DrNO: Nem, azt még nem láttam. :) (2014.02.03. 20:26) Millennium Trilógia
  • DrNO: Második kép. Bud Spencer a bal oldali lap tetején a bal arcát mutatja. A jobb oldalon középen pedi... (2014.02.03. 20:02) Egy régi rajongó...
  • DrNO: Pletyka szerint a negyedik rész kézirata az özvegynél megvan. Szerintem a könyvek jobbak, mint a f... (2014.02.03. 19:20) Millennium Trilógia
  • Utolsó 20

Lemezkritika - Moby Dick - A Holnapok Ravatalán

2011.12.15. 17:53 Mick Kramer

Pont ma ecseteltem egy bejegyzésben, hogy mennyire nincs időm posztolni és kritikákat írni, de egészen 10 perccel ezelőttig nem tudtam, hogy nemrég megjelent a Moby Dick legújabb albuma :)

A Holnapok Ravatalán a Moby Dick legújabb stúdiólemeze, a hat évvel ezelőtti Se Nap, Se Hold című lemez óta. Most pedig nézzük, hogy mit hozott össze az idén 30 éves zenekar, valamint Pusztai Zoltán által írt dalszövegek :)
(Minden dalról külön írok, úgy ahogy hallgatom őket!)

01 - INTRO
Egy 32 másodperces akusztikus dallam, amely kellő (sötét) hangulatot teremt az album kemény zúzós riffeihez.

02 - DURVÁN AKÁR A VULKÁN
Számomra a dal címe kellőképpen "MobyDickes". valamiért a '80-as '90-es években írt dalokra emlékeztet. A track egy viszonylag egyszerűbb, de pörgős gitártémával indul. A következő téma valamivel gyorsabb és változatosabb (amennyire egy téma változatos tud a Moby Dick tálalásában). A breakdown és a szóló előtti pörgősebb téma még jobban felgyorsítja az alapból is elég pörgős számot. Akárcsak a cím, maga a szöveg is a régi Moby Dick-et idézi.

03 - A SEMMI TALAPZATÁN
Lassabb kezdés, a zenekartól szokatlan ritmikával, de meglehetősen bejövős. A refrén alatti gitár- és dobtémák egyszerűek, azt azt követő gitár riff pedig meglehetősen kellemes. A dalszöveg ezúttal is egy sötét jövőképet vázol fel, ami már megszokható a bandától.

04 - GONOSZ ERŐ
Az első riff kurva jó! Igazi Moby Dick gitár téma a jobbik fajtából. A dalszöveg első sorából kitűnik, hogy ennek a számnak is hasonló lesz a hangulata, mint az előző kettőnek. A közel 3 és fél perce szám első perce után csak arra tudok gondolni, hogy egyszerű, de nagyszerű. Nincs túlcsicsázva a szám. Egyszer ritmikák a Rammsteinre emlékeztetnek, a rövidke szóló pedig kifejezetten szimpatikus volt.
"Vérvörös a föld meg az ég!"
A szám lezárása egy általam rendkívül utált megoldást választottak. nem szeretem, ha folyamatosan halkul valami, aztán egyszer csak abbamarad. ide egy frappánsabb lezárás sokkal jobban passzolt volna.

05 - BÖLCSŐ ÉS KOPORSÓ
Ezen az albumon eddig minden szám bitang jól kezdődött. Ez sem kivétel. A dalszövegről ugyan azt tudom elmondani, mint az előző tracknál. A refrén alatti riff ezúttal is hangzatos, teljesen passzol a szám hangulatához. A dalszöveg modernebb panelekből is építkezik. A szóló nem tetszett, viszont az azt követő téma teljesen beleillik a számba.
(Ezt kétszer hallgattam meg és másodszorra még jobban tetszik:)

06 - A HOLNAPOK RAVATALÁN
És igen, a címadó dal. Úgy hallom, ez egy lényegesen lassabb nóta lesz. A dalszöveg tetszik (mondanom se kell, hogy olyan, mint a többi). Folyamatosan felpörög, de nem egy kifejezett trash nóta, nincs benne darálás. A szóló rövidke, de pont elég. Úgy érzem, ez lesz az egyik kedvencem a lemezről. A dalszöveg eddig itt tetszik a legjobban, az utolsó 20 másodperc, pedig fantasztikusra sikerült és lezárásból is olyat kaptam, amilyet szeretek.

07 - KI MER A SZEMEMBE NÉZNI?
Az album eddigi legtipikusabb trash nótája. A '90-es évek Moby Dick-jét idézi. Kellemes. A szóló passzol a számhoz, de ettől még nem tetszik. Ellenben a gitártémák jól szólnak. Szintén "egyszerű, de nagyszerű" kategória. A dalszöveg tetszik, különösen mert megtöri az album (ilyen szempontú) monoton jellegét. A hangulata ennek se túl vidám. Én egy erős társadalom- és politikakritikát érzek ki belőle. Ha lenne tetszik gomb, most rátenyerelnék. 

08 - ÉJFÉL UTÁN TÍZ PERCCEL
Pörgős kezdés. A versszakok alatti gitárritmika tetszik és ezt elmondhatom magáról a dalszövegről is. Az album eddig talán második leglassúbb dala. Kicsit töltelékdalnak érzem, azonban a refrén sokat javít az összképen.

09 - BEBETONOZVA
Az első másodpercek meggyőzőek. Újabb tökös trash nóta. A dalszöveg tipikus Moby Dick dalszöveg. Nem tudom, hogy az előző albumok dalait is Pusztai Zoltán szerezte e (vagy közreműködött e bennük), de ha nem, akkor rongyosra hallgathatta a korábbi MB lemezeket. 

10 - CSAK A DÖBBENET
Az első gitártéma pofás, de rögtön le is lassul a nóta. Tévedtem, felpörgött. Na, mire leírtam megint lelassult. A dalszöveg nem jött be. Próbáltam nagyon odafigyelni rá, de eluntam magam közben.

11 - JÁTSZIK VELEM EGY ÁLOM
Az első másodpercekben úgy tűnik, hogy ez lesz az album leglassabb dala. Ismét tévedtem. Pörgős a gitár és a dob is, tetszik. A versszakok alatt tetszik a ritmus. Hűha, úgy néz ki ismét van még egy kedvencem erről az albumról. A refrén minden szempontból király lett. Együtt van a dob, a gitár és az ének. Ezt érzem az album eddigi legizgalmasabb és legérdekesebb nótájának. Sok mindent belepakoltak az alig 4 és fél percbe :)
"Játszik velem egy álom, földöntúli tájon" - IMÁDOM!

12 - OUTRO
El is felejtettem, hogy már vége is a lemeznek. Ismét egy kis akusztikus dallamot kapunk. Azt hiszem ez lehető legjobb lezárása ennek a rendkívül markáns albumnak. A játékból úgy érzem, hogy az outro Mentes Norbi munkája. Nem is tudom mondtam e már ilyet egy outrora, de azt hiszem ez tökéletes.
(Eddig kb. 15x hallgattam végig.)


Nem szoktam pontozni, de azt hiszem most kivételt teszek. Nálam idén csak egy 10/10-es lehet, az pedig a Depresszió Vízválasztó albuma. Ebből nem engedek. Schmiciék azonban kapnak tőlem egy 9,5/10-et. :)

 

Itt van a  album első videóklipje, nézzétek és hallgassátok...

...én pedig megyek és végighallgatom még egyszer mind a 10+2 számot
...ezúttal billentyűzetkopácsolás nélkül... 

 

UPDATE:
Az intro-t és az outro-t nem Mentes Norbi, hanem Renato Pavesi (www.renato.hu)írta és játszotta fel!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://mkproject.blog.hu/api/trackback/id/tr613466582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása